Waarom ik de minister heb uitgedaagd om met mij te debatteren over Afrikaanse jongeren

Het gebeurt vaak dat politici prachtige worden gebruiken en er mee weg komen zonder dat iemand er kritisch naar kijkt. Minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking probeert al enig tijd ons te overtuigen dat wij het probleem van bootmigranten kunnen oplossen door 50 tot 500 miljoen euro in de Noord-Afrikaanse economie te investeren (De 50 miljoen doneert de minister aan Nederlandse MKB’s die in Noord-Afrika willen opereren, de 500 miljoen euro moet via de Europese commissie naar de private sector in Afrika worden geïnvesteerd).

Het is pretentieus dat de minister dit zegt. Het continent dat een miljard mensen telt heeft natuurlijk niets aan 500 miljoen euro uit Europa, dat geeft de minister zelf toe. Wij weten ook dat het Afrikaanse continent jaarlijks 60 miljard dollar alleen al verliest aan illegaal geldstroom dat buiten het continent om gaat. Daarnaast stuurt het Afrikaanse continent meer geld naar Europa dan andersom. Wees dus kritisch wanneer de minister beweert dat zij Afrikaanse jongeren gaat helpen met een potje van 500 miljoen euro uit de Europese commissie, een bedrag dat lager is dan de Universiteit van Amsterdam, waar ik studeer.

Daarnaast is de aanname van de minister dat positieve economische ontwikkeling tot minder emigratie leidt compleet fout. Professor Hein de Haas legt dat op zijn blog aan de hand van beschikbare data, en verklaart tegen oneworld.nl “Ontwikkeling in armste landen geeft mensen de middelen en verhoogt ambities en zal daardoor onvermijdelijk tot veel meer lange-afstandsmigratie leiden.”

Wie verder kijkt dan symboliek komt er achter dat het voorstel van de minister een antwoord is op een afrobobe retoriek in de publieke opinie. Afrikaanse migranten worden als ongewenst en gevaarlijk gezien. Dat zien we niet alleen in de publieke opinie, we zien het terug in het strenge Europese migratiebeleid dat jonge Afrikanen weigert om Europa binnen te komen. Is het niet verwonderlijk dat ik als Nederlander naar 172 landen toe kan zonder enkele restructie terwijl een Soedanees maar naar 32 landen mag?

Dat duizenden Afrikaanse jongeren hierdoor mensensmokkelaars omarmen, gaat de minister niet op in. Zij kiest er voor om met een prachtige retoriek ons te vertellen dat het beter is dat Afrikaanse jongeren in het continent blijven, voor het goed.  Omdat het ‘Paradijs dat zij in Europa zoeken niet bestaat’, verklaarde zij in de Volkskrant van 26 mei j.l.

Lekker makkelijk. Mobiliteit is een intrinsiek mensenrechten, moeten Afrikaanse jongeren diegenen zijn die gewoon op een plek moeten blijven. Waarom vertelt de minister niet dat het open gooien van grenzen juist economische voorspoed voor zowel Europa als Afrika levert? Wie rechtvaardigheid wilt en Afrikanen wil helpen, moet dus het ook durven hebben over een systeem die Europa voordelen geeft en Afrika nadelen toe kent.

Ik heb besloten om de minister een brief te schrijven en haar uit te nodigen om mij in debat te gaan. “Ik knaagt heel diep en ik kan niet anders dan u uitnodigen om een waarachtige discussie met mij te voeren. U en ik, twee stoelen, met of zonder gespreksleider, alle feiten op tafel en ieder punt op de agenda. Het mag op televisie of in een debatcentrum zijn. Het mag op u ministerie zijn, het mag op het evenement zoals Afrikadag, het mag zelfs bij u of bij mij thuis zijn. Bent u bereid om op mijn verzoek in te gaan? Ik beloof dat ik mij goed zal voorbereiden op het gesprek.”

De openbrief die ik naar de minister heb geschreven wordt volgende week via deze blog en andere blogs gepubliceerd, of in een landelijk krant. Ik heb de brief inmiddels naar de minister zelf gestuurd.
Hou deze blog in de gaten voor het antwoord van de minister zelf en om er achter te komen hoe dit gaat aflopen.


Dit filmpje legt uit dat niemand Afrika helpt, omdat er meer geld uit het Afrikaanse continent gaat dan er binnen komt. De 500 miljoen euro van de Europese comissie is dus symbolisch en minachtend tegen het contient van een miljard inwoners.

Source photo: Facebook Page Minister Lialianne Ploumen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *