Minister Ploumen gaat met Afrikaanse jongeren in gesprek in Amsterdam

Minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zal dinsdag 10 november deelnemen aan een speciaal ‘Afropolitan Dinner’. Minister Ploumen komt hier samen met een groep young professionals, sommigen met roots in Afrika en anderen met werk en interesses rondom Afrika. Zij zullen samen eten en in gesprek gaan over het beleid van Minister Ploumen en de ontwikkeling van het Afrikaanse continent.

Het diner is een speciale editie in een reeks ‘Afropolitan Dinners‘, waar een goed gesprek rondom een thema of persoon uit Afrika wordt gevoerd onder het genot van een goede maaltijd. Het etentje is een initiatief van opiniemaker Kiza Magendane. Hij nodigde de minister via een open brief uit voor een gesprek – en zij nam de uitnodiging aan.

“Kunt u zinnig uitleggen waarom ik als Nederlander naar meer dan 172 landen kan zonder restricties terwijl een Soedanees maar naar 32 landen kan?” schreef Magendane in zijn open brief aan de minister. “We hebben te maken met een generatie van Afrikaanse jongeren die veiligheid zoekt en graag vooruit wil. U maakt ons wijs dat wij deze jongeren kunnen/moeten tegenhouden, met een bedrag dat lager is dan de jaarlijkse begroting van de Universiteit van Amsterdam.”

Magendane sprak in zijn open brief ook van “een realiteit waarin Europese landen samen miljarden investeren in het dicht gooien van hun grenzen in plaats van hun migratiebeleid te moderniseren en Afrikaanse jongeren te begeleiden om hun talenten hier in te zetten in plaats van die te verstrooien in de Middellandse zee”.

25 deelnemers

Naast initiatiefnemer Kiza Magendane zullen bij het etentje op 10 november nog 25 andere mensen deelnemen aan het gesprek met de minister. Het gesprek wordt geleid door jurist Nikish Vita en econoom Miguel Heilbron. “Heel goed dat de minister nu het gesprek aangaat met jonge mensen met Afrikaanse roots en met verschillende inzichten over Afrika”, zegt Miguel Heilbron. “In mijn werk met Afrikaanse ondernemers en investeerders zie ik bijvoorbeeld dat er op dit moment heel veel innovatieve en interessante bedrijven uit Afrika komen. Maar in Nederland en Europa ontnemen we door onze handelspolitiek en door vooroordelen Afrikaanse bedrijven nog steeds veel kansen. Kan dit anders?”. “Ik hoop te bereiken dat dit een begin mag zijn van een samenwerking op gelijkwaardige niveau tussen jongeren uit de Afrikaanse diaspora en Nederland,” vult Nikish Vita aan, “met ruimte waar de Afrikaanse diaspora hun ideeën, emoties, ervaring, en kennis kan uiten.”

Het gesprek op 10 november zal gaan over de thema’s Migratie en Vluchtelingen, Handel en Ontwikkeling en over de de rol van de Afrikaanse diaspora in beleidsvorming.

#TellPloumen
Omdat er een beperkt aantal plekken beschikbaar is voor het diner met de minister, geven de organisatoren Afrikaanse young professionals die niet bij het diner aanwezig kunnen zijn een speciale gelegenheid om om hun vragen, opmerkingen of tips aan minister Ploumen te geven.

Deze input kan via Twitter en Facebook gedeeld onder de hashtag #TellPloumen. Onder deze hashtag kunnen ook korte video’s van maximaal 30 seconden gedeeld worden.

Het Afropolitan Dinner met Minister Ploumen wordt mogelijk gemaakt met de steun van  Foundation Max van der Stoel. De catering wordt verzorgd door Tina Keuken, met heerlijke congolese gerechten.

Like de Facebook-pagina om op de hoogte te blijven van updates rondom dit en andere Afropolitan Dinners (zoals met prominente feministe Minna Salami en een ambassadeur van een Afrikaans land, binnenkort wordt hierover meer bekend gemaakt). Voor vragen of het insturen van een #TellPloumen-video kan ook gemaild worden naar dinner@afropolitan.nl.

Op zaterdag 7 november, drie dagen voor het diner, geeft Kiza Magendane op de Afrikadag in Amsterdam ook een workshop onder de titel “What can Afropolitans do?”. Daar kan ook live nog laatste input voor het diner gegeven worden.

N.B: Het diner op dinsdag 10 november is een besloten bijeenkomst, niet voor pers toegankelijk.

Bron Foto: Facebook Page Lilianne Ploumen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *