Kiza Magendane (23) is an Amsterdam based writer and opinion maker with Congolese roots. He studies political science and has lived in Europe since 2007. He is connected to the Dutch newspaper ‘De Volkskrant’ and the website oneworld.nl. He writes about the Afropolitan mindset, Afrofuturism, the African Renaissance and the position of African diaspora in Europe. He is also a social entrepreneur who connects ideas, people and organizations. Occasionally he works as a rapporteur and analyses Dutch politics for African ambassadors in the Netherlands.

Relevant tages:
Identity. Politics. Afropolitanism. Pan-Africanism. African Renaissance. Afrofuturism. Congo. Nederland. Politiek. Onderwijs.

Afrika verdient meer dan goedkope analyses zoals ‘Africa is rising’ of ‘Africa on the move’.
Het moet ook niet zo zijn dat wij over Afrikanen praten alsof zij zelf geen stem hebben.
Afrika is heel divers, maar ook niet te divers. Je kunt Afrikaan zijn. Niet omdat je in Afrika bent geboren maar omdat Afrika in jouw is geboren. Ja, Kwame Nkrumah is een eindbaas. Zo is Patrice Lumumba ook, omdat Afrika toe is aan het schrijven van een eigen geschiedenis. Een geschienis vol glorie en waardigheid. Afrika heeft JJ Bola, Chimamanda Adichie. Afrika is ook Quinsy Gario, Khadija El Mourabit, Mitchell Esajas en Ben Okri.

Ik laat jou Afrika zien vanuit mijn Pan-Afirkaanse perspectief. Ik conformeer mij niet aan vastgestelde grenzen en kaders. Omdat Afrika niet alleen de toekomst is, het is het verleden, de oorsprong van de mensheid. Het is ook het heden.

Ik stel daarom ook vragen. Hoe kan Afrika maximaal van haar potentie gebruiken?

Ja, ben niet alleen online. Ik breng mensen bij elkaar. Ik organiseer de Afropolitan Dinner. Ik organiseer inpirerende weekeinden voor Afrikaansen talenten. Ik ben een advocaat van de Afrikaanse renaissance and met tientallen anderen preken wij deze doctrine.

Welkom in mijn universum.

Eén reactie

  1. Dewi Spijkerman zegt:

    Ik kreeg je stuk doorgestuurd van een vriendin en lees het met enthousiasme. Ik denk dat Afrika ook in mij is geboren. Via mijn studie ben ik betrokken geraakt bij Afrika via een entrepreneurship programme, informatie op http://www.socionext.org. Ik ben daarna naar Zuid Afrika gegaan voor een stage en meer dan twee jaar gebleven. Om wel honderden redenen. Terug gekomen hier voor een Master in Transport en Environmental Economics. Ontwikkelingswerk was voor mij toch niet de sleutel. De sleutel naar meer kansen, gelijkheid en het benutten van potentie. Entrepreneurship, techniek, skills development en samenwerking wel. Graag behoud ik in Nederland mijn connectie met Afrika, helaas in mijn studie moet ik er zelf naar opzoek. Het onderwerp Afrika komt blijkbaar alleen in Ontwikkelingsstudies voor. Graag hoor ik meer over de Afropolitan dinner en de weekenden voor artiesten, want ook de muziek mis ik enorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *